Zaštita od ptica

Usluge

Imam problem sa
ČIME
  • Miševima
  • Bubašvabama
  • Mravima
  • Pacovima
GDE
  • Na poslu
  • Kod kuće
?

Ptice predstavljaju veliki problem, kako u naseljenim mestima, tako i u velikom broju industrijskih objekata, skladišta, aerodromima i svim onim mestima gde njihovo prisustvo ugrožava higijenski status ili bezbednost.

 

Ptice nanose velike štete pre svega svojim izlučevinama, perjem i kontaktom. Mnoge ptice iz našeg okruženja (pre svega golubovi) su se prilagodili na život u čovekovom okruženju i često se u potrazi za hranom mogu naći na đubrištima. Usled toga, sa svom telu nose veliki broj štetnih mikroorganizama i samim tim predstavljaju veliki higijenski rizik. Ptice takođe na sebi mogu nositi i uzročnike preko 60 oboljenja ljudi kao što su avijarna influenca, Q-groznica, salmoneloza, avijarna tuberkuloza i druge, kao i velikog broja ektoparazita (krpelji, stenice...).

 

Iz svega navedenog, prisustvo ptica ne treba uzimati olako, već se rešavanju ovog problema mora pristupiti sistemski.

 

Metode kontrole ptica podrazumevaju:

  • fizičke metode (prepreke, strašila, zvučni i ultrazvučni sistemi, itd)
  • hemijske (različiti hemijski preparati i formulacije koji odvraćaju ptice) 
  • biološke metode (ptice predatori)

 

Veliki problem u svim postojećim metodama za kontrolu ptica je taj što se ptice veoma brzo prilagode svim statičnim sistemima nakon nekog vremena. Razlog za ovo je postojanje „lažne pretnje“. Naime ukoliko pretnja nije prava i zaista ne ugrožava ptice, one će se navići i jednostavno zanemariti postojeće sisteme zaštite.

 

Stoga se najboljim pokazalo pre svega sprečiti ulazak ptica u objekte ili određeni prostor. Ovo se najbolje postiže mehaničkim metodama, kao što su mreže i druge barijere, koje potpuno blokiraju pristup pticama. Pored toga, drugi način jeste modifikovanje ponašanja ptica upotrebom različitih sistema sa niskim strujnim naponom, na koji se ptice ne mogu navići.

 

U preduzeću Ekozaštita program zaštite od ptica planiramo u skladu sa individualnim potrebama klijenta i uslovima u samom objektu. Pre same izrade programa, potrebno je utvrditi sve činjenice, kako bi primenjene mere imale pravi efekat.

Pozovite nas već danas! 011/227-68-48

.