Obični puh

Glis glis

Imam problem sa
ČIME
  • Miševima
  • Bubašvabama
  • Mravima
  • Pacovima
GDE
  • Na poslu
  • Kod kuće
?
Obični puh

Preparati

Obični puh ili samo puh, je životinja koja spada u grupu glodara. Svojim izgledom podseća na vevericu, pa se često može pomešati sa ovom vrstom. Puh je velika životinja za glodara, dužina tela mu je od 15-18 cm a dužina repa 12-15 cm. Dostiže težinu do 150 grama.

 

Puhovi imaju okrugle i krupne uši, oči su im sitne a boja krzna sivkasta. Preko zime spavaju zimski san. Žive u manjim porodičnim grupacijama, a brojnost im varira od dostupnosti hrane. Pretežno je šumska životinja, nastanjuje listopadne šume u većem delu Evrope. Veoma dobro se penje i veći deo svog života provodi na drveću. Prirodni neprijatelji su mu sova, kuna, divlja mačka, lisica.

 

Iako spadaju u glodare ishrana im je raznovrsna. Hrane se orašastim plodovima, voćem i mogu naneti velike štete voćnjacima. Puh je noćna životinja, preko dana se skriva i spava u šupljim deblima, napuštenim ptičijim gnezdima ili pećinama. Noću kreće u potragu za hranom.

 

Tokom sezone parenja ženke donesu na svet desetak mladunaca. Mladi postaju polno zreli nakon završene druge hibernacije. Puh je relativno dugovečna životinja za glodara. U divljini dostiži starost do 12 godina.

 

Kroz istoriju puh je poznat kao specijalitet trpeze starih Rimljana. Danas u Sloveniji i nekim delovima Hrvatske puh i dalje predstavlja poslasticu pa ga rado love.

Pozovite nas već danas! 011/227-68-48